joi, 19 iulie 2012

Intrebari privind amenzile rutiere

Aici gasiti raspunsul la intrebarea care va intereseaza despre procesul verbal sau daca politistul a facut ceva ce nu avea dreptul. Daca mai aveti si alte intrebari va rog sa nu ezitati sa ne contactati (avocat@coltuc.ro 0745150894).
Intrebarea: Ce se intampla daca nu prezint actele politistului?
Raspunsul:Daca refuzati sa prezentati actele urmarile sunt deosebit de grave. Politistul va poate si retine.Intrebarea: Ce se intampla daca nu semnez un proces verbal de contraventie?
Raspunsul:Daca nu semnati un proces verbal de contraventie, o sa-l primiti prin posta.
Intrebarea: Cui ma adresez daca politistul m-a injurat, m-a lovit sau mi-a luat ceva din masina?
Raspunsul: Daca politistul sa comportat abuziv, va adresati comandantului politistului. Comandantului ii veti inmana un memoriu in care veti prezenta abuzul politistului. Va sugeram sa apelati la profesionisti ai dreptului in astfel de cazuri.
Daca politistul care sa comportat abuziv a intocmit un proces verbal de contraventie trebui faceti si plangere pentru anularea lui. Plangerea impotriva procesului verbal in cauza se depune la sediul politiei, cu o copie de pe memoriu.
Intrebarea: Cum functioneaza aparatele radar ale politiei? Ce se intampla daca sunt mai multe masini pe carosabil?
Exemplu
Daca un vehicul circula pe banda 1, iar altul circula pe banda a 2-a, putin mai in spatele primului vehicul, iar antena de emisie receptie a aparatului "Radar" este situata pe partea dreapta a sensului lor de mers, la circa 30-600 de metri se intampla urmatoarele.
Raspunsul:Inregistrarea pentru cel de al doilea vehicul (cel din banda 2) se va face atunci cand reuseste sa depaseasca vehiculul din banda 1 si sa se afle "in plin" in unda sistemului (mai aproape decat vehiculul din banda 1) pentru a o putea reflecta. In alta ordine de idei: daca doua vehicule circula paralel, in aceeasi directie de mers, determinarea vitezei se face in functie, de masa celui mai mare (un camion si un autoturism, sistemul nu va vedea decat autocamionul), dar si aici constructorul a prevazut sistemul cu un mijloc de departajare, ce permite masurarea vitezei si a unei mase mai mici. Referitor la vitezele pe care le afiseaza aparatul pentru masurarea vitezei, acestea sunt cuprinse intre 20 si 250 Km/h (in stationare). Aparatul radar trebuie sa fie cu operational de cateva minute pentru a se "incalzi". Daca nu este "incalzit" va da doar rateuri.
Intrebarea: In cat timp pot sa fac contestatie impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei?
Raspunsul:Impotriva unui proces-verbal de constatare a contraventiei se poate depune plangere ( contestatie ) in termen de 15 zile de la data la care ati luat la cunostinta de existenta procesului verbal.
Intrebarea: Unde depun plangerea ( contestatia ) impotriva procesului verbal de constatare a contraventiei?
Raspunsul: Plangerea ( contestatia ) impotriva procesului-verbal de contraventie se depune la Serviciul Politie Rutiera de pe langa Inspectoratul Judetean de Politie din judetul in care s-a intamplat incidentul.
Intrebarea: Pot sa cer politistului care m-a oprit sa imi arate legitimatia?
Raspunsul: Da, politistul este obligat sa se legitimeze.
Intrebarea: Nu este mai simplu sa scap de amenda daca ii dau spaga politistului?
Raspunsul: Fapta de a da spaga politistului se considera dare de mita si se sanctioneaza cu inchisoare.
Intrebarea: Pot sa mai fac plangere ( contestatie ) impotriva procesului-verbal daca am achitat in 48 de ore jumatate din minimul special al amenzii?
Raspunsul:Da, faptul ca ati achitat amenda nu va rapeste dreptul de a ataca procesul-verbal.
Intrebarea: Este legal sa detii si sa folosesti un detector de radar in masina?
Raspunsul: Legea nu interzice folosirea in trafic a aparatelor de detectare radar.
Intrebarea: Daca doresc sa va cer ajutorul, ce trebuie sa fac?
Raspunsul: Daca doriti un sfat din partea www.Amenda.ro cel mai bine este sa postati un anunt pe FORUM. Daca aveti o problema mai complicata puteti sa ne trimiteti mail.
Intrebarea: Daca am primit o amenda in care scrie ca am fost filmat mai merita sa fac plangere ( contestatie )?
Raspunsul: Asa si asa, depinde daca mai exista caseta la politie.
Intrebarea: Am facut plangere ( contestatie )impotriva procesului-verbal de contraventie in termen de 48 de ore, pot sa mai achit jumatate din minimul special dupa desfasurarea procesului?
Raspunsul: Nu. Termenul de 48 de ore este instituit ca un termen special pentru cei care recunosc ca au meritat amenda si achita imediat.
SFAT.Cel mai bine este sa platiti amenda in 48 de ore si sa faceti plangere ( contestatie ).
Intrebarea: Cand incepe sa curga termenul de 48 de ore pentru a putea platii jumatate din minimul special al amenzii trecute pe procesul verbal?
Raspunsul: Puteti achita in termen de cel mult 48 de ore de la data comunicarii procesului-verbal jumatate din minimul special al amenzii prevazute de lege.
Daca poarta semnatura contravenientului, data comunicarii procesului-verbal este data la care a fost intocmit procesul-verbal. Daca procesul-verbal nu poarta semnatura contravenientului, data comunicarii procesului-verbal este data la care contravenientul a semnat confrimarea de primire de la posta.
Momentul in care incepe sa curga termenul de 48 de ore nu este nici data cand ati semnat procesul-verbal, si nici cand ati semnat pentru confirmare de primire la posta. Conform art. 101 C. proc. civ. termenul de 48 de ore incepe sa curga de la miezul noptii zilei urmatoare.
EXEMPLU
Politistul va amendeaza in data de 1 iunie 2005 la ora 15.00.
Cele 48 de ore in care putei plati jumatate din minimul special al amenzii incep din data de 2 iunie 2005 ora 00.01 si se incheie la date de 3 iunie 2005 ora 24.00.
Intrebarea: Care este statutul dispozitivelor Antiradar in legislatia rutiera?
Raspunsul: Folosirea dispozitivelor Antiradar este interzisa prin Regulamentul de aplicare a Ordonantei de Urgenta 195/2002. Se sanctioneaza atat detinerea in autovehicul cat si montarea pe acesta a dispozitivelor antiradar. Detinerea de dispozitive de detectare a radarelor nu mai sunt interzise.
Intrebarea: Ce se intampla daca nu platesc amenda trecuta in procesul verbal in cele 15 zile de la comunicare?
Raspunsul: Daca nu se plateste amenda trecuta in procesul verbal in termen de 15 zile de la data cand l-ati semnat sau v-a fost inmanat prin posta, politia va trimite o adresa la circa financiara care are obligatia sa va execute silit. O sa primiti o hartie de la circa financiara care va spune ca trebuie sa platiti amenda. Impotriva executarii silite pornite de catre administratia financiara se poate face contestatie la executare prin care se poate anula orice act de executare silita.
Intrebarea: Dupa ce am castigat plangerea ( contestatia ) impotriva unui proces verbal la judecatorie mai urmeaza ceva?
Raspunsul: Da, s-ar putea ca partea adversa, politia sa faca recurs. Se poate intampla ca politia sa trimita totusi procesul verbal spre executare la administratia financiara pentru executare silita. Important: Daca ati castigat puteti cere cheltuieli de judecata.
Intrebarea: Ce inseamna cheltuieli de judecata?
Raspunsul: Cheltuielile ocazionate cu judecarea cauzei, adica onorariul avocatului, bonurile de benzina daca vati deplasat in alta localitate etc. Pentru a fi luate in calcul trebuie sa depuneti la instanta bonurile fiscale/chitante de la cheltuielile ocazionate cu judecarea plangerii. Instanta poate diminua cuantumul cheltuielilor acordate.
Intrebarea: Cum imi recuperez cheltuielile acordate in proces?
Raspunsul: In mod normal politia ar trebui sa se execute de buna voie, daca ii trimiteti o somatie de plata. Daca nu plateste feti executa silit, Inspectoratul Judetean de Politie - Serviciul Politie Rutiera.
Intrebarea: Daca am platit amenda dar am castigat plangerea contraventionala pot sa-mi recuperez banii? Cum?
Raspunsul: Banii platiti pe amenda pot fi recuperati daca va prezentati la administratia financiara cu procesul verbal anulat, hotararea care anuleaza acea amenda, cu chitanta originala de plata a amenzii si cu o cerere de inapoiere a banilor.
Intrebarea: Ce fac daca am castigat in instanta plangerea, dar administratia financiara incepe executarea silita?
Raspunsul: Va prezentati la administratia financiara cu hotararea judecatoreasca, procesul verbal, somatia de plata si o hartie prin care le explicati ca nu au titlu executoriu in baza caruia sa porneasca executarea silita. Actele le veti depune la ghiseu. Important: lua-ti viza pe copii ale hartiilor depuse.
Intrebarea: Ce inseamna daca nu am primit procesul verbal in termen de 30 de zile?
Raspunsul: OG 2/2001 prevede ca necomunicarea sanctiunii in termen de 30 de zile de la aplicarea amenzii duce la prescriptia executarii amenzii. Prescritia inseamna ca titlul (PVB) in baza caruia trebuia sa platiti nu mai poate sa va fie imputat daca au trecut cele 30 de zile. Daca platiti de buna voie asta este. Comunicarea se calculeaza de cand a fost depusa la posta nu de cand ati primit-o.
Intrebarea: Este operational sistemul cu puncte?
Raspunsul: Sistemul cu puncte de penalizare cu puncte este in vigoare incepand din 1 decembrie 2006.
Intrebarea: Care este cantitatea de alcool pe care o pot consuma inainte de a conduce?
Raspunsul: Legislatia romaneasca interzice sofatul sub influenta bauturilor alcolice. Daca se depaseste o concentratie de 0,80 g/l alcool pur in sange ori se depaseste 0,40 mg/l alcool pur in aerul expirat fapta nu mai reprezinta contraventie ci infractiune si se pedepseste cu inchisoare de maximum 5 ani.
Intrebarea: Doresc sa contest o amenda radar primita prin posta, ce trebuie sa contina plangerea?
Raspunsul: In primul rand trebuie sa negati faptul ca masina dumneavoastra este cea care a fost filmata. A doua chestiune pe care trebuie sa o faceti este sa negati faptul ca ati condus acea masina in zona respectiva, la ora mentionata in procesul verbal. Trebuie sa cereti proba video a celor intamplate, nu poza radar.
Intrebarea: Poate sa greseasca aparatul radar al politistului?
Raspunsul: Da aparatul de radar al polistului poate sa mai si greseasca. Una dintre situatiile in care aparatul radar poate sa arate viteze eronate se intampla daca vine din spatele dumneavoastra o masina cu mare viteza. In timp ce camera de inregistrare a aparatului radar va filmeaza pe dumneavoastra, aparatul de masurare a vitezei este indus in eroare de masina din spate.
Intamplare adevarata
Mergem cu viteza legala, sintem opriti si ni se dau niste viteze eronate. Mergem la masina radar sa vedem proba, politistul arata inregistrarea. Stupoare, intradevar, apare viteza precizata de ei, dar ireala.
S-a intamplat week end-ul asta in Sinaia, si l-am rugat pe agent sa dea mai in spate. Si apare masina mea, cu 54 km/h, si imediat se schimba viteza la 67, pentru ca fix in spatele meu vine tare din urma o alta masina.
Mare atentie si la acest detaliu. In cazul meu politistul si-a cerut scuze pentru neatentie.

Un comentariu:

  1. Plangerea contraventionala impotriva PV nu se depune la sediul politiei ci la judecatoria pe raza cereia sa constatat contraventia!

    RăspundețiȘtergere

Trimite un comentariu