joi, 19 iulie 2012

Cum se pot combate amenzile rutiere

Site-ul Amenda ro a fost special creat pentru a atrage atentia conducatorilor auto, care adesea fac greseli in trafic. Scopul principal al acestui site este respectarea unor valori fundamentale (legalitatea, corectitudinea, promptitudinea) carora oamenii nu le mai dau atentia cuvenita si implicit promovarea acestora.
Aici  se afla o sectiune special destinata legilor unde veti gasi Codul Rutier, adica Ordonanta de Urgenta a Guvernului (OUG) 195/2002 care reglementeaza circulatia pe drumurile publice si Regulamentul de aplicare a Ordonantei de Urgenta a Guvernului (OUG) 195/2002 adoptat de Hotararea de guvern (HGR) 85/2003. In aceasta sectiune a fost adaugata si legea privind regimul juridic al contraventiilor, OG 2/2001 modificata de Legea 180/2002.
Site-ul special creat pentru toti conducatorii auto va servi drept ghid practic. Aici veti afla cum puteti sa va anulati amenzile, cum trebuie intocmita o plangere in vederea anularii amenzilor.

Ce se intampla cand va amendeaza un politist de la circulatie

 

1. In acesta sectiune aflati ce se intampla daca un politist de la circulatie va opreste si va amendeaza.
Cand sunteti oprit pentru a primi o amenda de circulatie, domnul politist va completa de fata cu dumneavoatra un proces-verbal de contraventie.
Procesul-verbal de contraventie trebuie sa fie intocmit conform prevederilor legale si sa contina in mod obligatoriu anumite date.
Datele acestea sunt copiate din actele pe care trebuie sa le aveti la dumneavoastra.
Sunteti obligat sa prezentati actele pe care le aveti la dumneavoastra.
Lipsa actelor se pedepseste cu avertisment sau amenda.
Daca nu aveti actele la dumneavoastra politistul va stabili prin statie identitatea dumneavoastra.
Politistul este obligat sa va spuna numele si gradul precum si sa va prezinte legitimatia.
Este dreptul dumneavostra sa sunati la politie si sa cereti confirmarea.
2. Veti afla exact care politisti au voie sa va amendeze.
Aplicarea sanctiunilor contraventionale se face de catre asa-numitii "agenti constatatori". In cazul amenzilor rutiere, singurii agenti constatatori sunt politistii. Deci numai politistii pot sa aplice amenzi rutiere.
Totusi, nu doar politistii de circulatie dau indicatii pe sosea. Mai sunt si alti oameni care au puterea, conferita de lege, sa dea dispozitii participantilor la trafic.
Participantii la trafic sunt obligati sa respecte semnalele:
- politistilor de frontiera
- indrumatorilor de circulatie ai Ministerului Apararii Nationale
- agentilor cailor ferate
- personalului autorizat din zona lucrarilor pe drumurile publice
- echipajelor scolare de circulatie care actioneaza in imediata apropiere a unitatilor de invatamant
- orbilor.
Daca nu respectati semnalele acestora nu va vor putea aplica ei personal amenzi, insa veti putea fi amendati de catre politisti pentru ca nu ati respectat semnalele lor.
Aplicarea amenzii rutiere intervine atunci cand s-au incalcat normele juridice care reglementeaza circulatia pe drumurile publice. Autoritatea competenta se realizeze acest centrol de legalitate, care se soldeaza, din pacate, cu amenzi este Inspectoratul General al Politiei Romane.
IGP nu doar face control de legalitate, ci si contribuie la realizarea reglementarilor in materie rutiera. Astfel, reglementarile privind circulatia pe drumurile publice se emit de catre autoritatile publice centrale si locale cu atributii in acest domeniu numai cu acordul Inspectoratului General al Politiei Romane.
Indrumarea, supravegherea si controlul respectarii normelor de circulatie rutiera se fac de catre politisti specializati si anume desemnati prin dispozitie a inspectorului general al Inspectoratului General al Politiei Romane.
Politistii aplica amenzi nu pentru ca asa vor ei, ci pentru ca asta intra in atributiile lor de serviciu. Ei au OBLIGATIA sa ia masurile legale in cazul in care constata incalcari ale normelor privind circulatia pe drumurile publice.
Cred ca e important sa fim constienti, intotdeauna cand ne opreste un politist, de faptul ca el este un functionar public civil, cu statut special, inarmat, precum si de faptul ca politistul raspunde, in conditiile legii, pentru modul in care isi executa atributiile de serviciu.
3. In aceasta sectiune exista si o lista cu actele care trebuie sa le prezentati politistului cand vi le solicita la control.

Cu privire la dumneavoastra: 

 

1. actul de identitate (BI sau CI)
2. permisul de conducere
3. atestatul profesional (daca e cazul)
Cu privire la masina:
1. talonul
3. asigurarea (RCA)
Trebuie ca toate aceste acte sa fie prezentate in original. Lipsa unui act sau prezentarea lui in fotocopie este contraventie si se sanctioneaza cu avertisment sau cu amenda de la 500.000 lei la 700.000 lei.
Daca nu aveti actele la dumneavoastra politistul poate sa va verifice folosind statia radio pe care o are in dotare. Verificarea nu dureaza mai mult de 5 minute.
In general politistul doreste doar sa va sperie daca afirma ca vrea sa va duca la sectie pentru verificarea identitatii dumneavoastra.


4. Aici veti afla ce se intampla daca nu aveti actele asupra dumneavoastra.
Sanctiunea pe care o poate da politistul nu se rezuma doar la sanctiunile mentionate in legile pentru circulatie.
Trebuie sa stiti ca politistul poate sa dea avertisment chiar daca pentru fapta incriminata sanctiunea este amenda si retinerea permisului.
Astfel, un proces-verbal inceput pentru amendare poate fi terminat ca avertisment scris. Este important sa stiti cand nu ati gresit. Astfel politistul nu va mai fi singurul cunoscator al legii.
Intalnirea unei persoane competente care cunoaste legislatia in vigoare il va face pe politist sa aplice legea si in spiritul ei, facandu-l mai uman.


5. La sectiunea "Ce trebuie sa contina un proces verbal de contraventie" veti afla ce trebuie sa contina obligatoriu un proces verbal
Procesul-verbal trebuie sa cuprinda in mod obligatoriu urmatoarele:
- data si locul unde este incheiat;
- numele, prenumele, calitatea si institutia din care face parte agentul constatator;
- datele dumneavoastra personale din actul de identitate;
- codul numeric personal al dumneavoastra;
- ocupatia;
- locul de munca;
- descrierea faptei contraventionale:
1. indicarea datei, orei si locului in care a fost savarsita contraventia;
2. aratarea tuturor imprejurarilor ce pot servi la aprecierea gravitatii faptei si la evaluarea eventualelor pagube pricinuite;
- indicarea actului normativ prin care se stabileste si se sanctioneaza contraventia;
- in caz de accident si numele societatii de asigurari;
- posibilitatea achitarii in termen de 48 de ore a jumatate din minimul amenzii;
- termenul de exercitare a caii de atac si organul la care se depune plangerea impotriva procesului verbal;
- daca procesul verbal nu poarta semnatura dumneavoastra, politistul trebuie sa desemneze un martor care sa contrasemneze procesul verbal. Un politist nu poate sa fie trecut ca martor.
Ce trebuie sa contina exact un proces-verbal este trecut la art. 16 din OG 2/2001 


6. Cum se poate evita intocmirea unui proces verbal si sa scapati doar cu avertisment.
Nu ati reusit sa-l induplecati pe politist sa arate ca are o parte umana, asadar incepe partea serioasa a procesului-verbal de contraventie.
Inainte sa semnati procesul-verbal de contraventie este bine sa stiti urmatoarele. Daca ati semnat si/sau primit procesul-verbal de contraventie, termenul de atacare in justitie curge din ziua imediat urmatoare.
Trebuie sa stiti ca politistii trimit procesele-verbale de constatare a contraventiilor prin posta. Daca nu semnati procesul-verbal de contraventie sau nu erati de fata cand s-a intocmit procesul-verbal de contraventie, se va considera ca ati luat cunostinta de procesul-verbal cand ati primit la posta scrisoarea cu amenda.
Plangerea impotriva procesului-verbal de contraventie suspenda executarea, cat timp se judeca nu exista nici un titlu care sa va oblige sa platiti amenda.


avocat@coltuc.ro
0745150894

3 comentarii:

  1. Salut. O nelamurire am si eu. Oprit de politist in constanta deoarece nu aveam centura. I-am spus politistului ca doar ce m- am certat cu 2 participanti la trafic care circulau pe contrasens in imediata apropriere - 20 m , e adevarat dupa colt - impiedicindu-ma sa circul legal pe drum cu sens unic, fortindu-ma sa dau cu spatele in intersectie. I-am spus ca nu contest amenda pentru nepurtarea centurii dar in procesul verbal sa fie trecut la mentiuni acest lucru. De aici politistul a inceput sa spuna ca nu are loc destul pe procesul verbal, ca el nu poate scrie la mentiuni decit daca am ceva de reprosat lui si nu mai stiu ce momentan. In momentul acela i-am spus sa scrie la mentiuni refuzul lui de a-mi scrie mentiunea ca asa are loc destul in locul destinat acestui lucru. Bine-nteles ca am refuzat semnarea procesului verbal , dupa care am sunat la politia rutiera constanta unde am relatat evenimentul si numele politistului. Ofiterul de la telefon mi-a spus ca nu am cum sa fac plangere politistului dar pot contesta procesul verbal in momentul primirii lui prin posta. Daca m-am facut inteles problema mea este urmatoarea - nu amenda e problema cii refuzul categoric al politistului de a consemna la rubrica mentiuni observatia mea . Nu mai spun de refuzul de a incasa amenda pe loc pe motiv ca nu au chitantier. Pot face plangere politistului pentru refuz de a scrie mentiuni in procesul verbal? Amenda o platesc deoarece ce e corect e corect . Nu aveam centura in acel moment. Cu toate ca am cel putin 5-6 ani in care nu am primit o amenda .
    Multumesc pentru timpul acordat si va rog daca se poate raspunde pe mail? Mamurom@gmail.com

    RăspundețiȘtergere
  2. E foarte util acest blog pentru soferi, chiar daca nu ati mai publicat de mult pe el. Multumim de informatii!

    RăspundețiȘtergere
  3. cum pot sa mi recuperez actele de la politie luate ilegal,adica talonul si nr masinii,pe motiv ca nu am inscris masina in termen de 30 zile .in conditiile in care era in proba masina si nu am facut contract de vanzare cumparare cu vanzatorul ..este posibil asa ceva.?va rog ajutati ma cu un sfat

    RăspundețiȘtergere

Trimite un comentariu